TIMOCOM transportbarometer
Start van het jaar met waarden boven het niveau van vóór de crisis
TIMOCOM transportbarometer: Start van het jaar met waarden boven het niveau van vóór de crisis
Eerste kwartaal van 2021 overtreft dat van vorig jaar met 58 procent - 10 miljoen meer vrachtaanbiedingen dan in 2020 - Capaciteitsknelpunten mogelijk na ongeval “Ever Given”
Erkrath, 27.04.2021 - Het eerste kwartaal van 2021 geeft alle reden tot vertrouwen. Volgens de TIMOCOM Transportbarometer, die wordt berekend op basis van vrachtgegevens uit 46 Europese landen, overtrof het eerste kwartaal na een rustige start het cijfer van het voorgaande jaar met in totaal 58 procent. Voor het kwartaal als geheel werden meer dan 10 miljoen vrachtaanbiedingen ingevoerd in vergelijking met dezelfde periode in 2020.
Goed begin van het jaar
Het jaar begint aanvankelijk met een seizoensgebonden daling in januari 2021 ten opzichte van december 2020 (-16%). In vergelijking met dezelfde maand vorig jaar was er echter een totale stijging met bijna 1 miljoen vrachtaanbiedingen - nog voordat de Coronapandemie haar eerste gevolgen had voor de economie en leidde tot een Europese lockdown. Deze piek vergeleken met het vorige jaar groeit zelfs nog in februari 2021, met meer dan 3 miljoen vrachtaanbiedingen in vergelijking met 2020. Aan het einde van het eerste kwartaal zijn er in maart bijna 6 miljoen vrachtaanbiedingen meer dan in dezelfde maand van 2020. In cijfers uitgedrukt, is het eerste kwartaal van 2021 tot 2020 als volgt: januari 13%, februari 80% en maart 91% meer vrachtaanbiedingen. Over het geheel genomen was het eerste kwartaal van 2021 58 procent beter dan hetzelfde kwartaal van 2020.
Maart vorig jaar vormde echter een keerpunt als gevolg van de lockdown in heel Europa, die grotendeels leidde tot een stilstand van de productieactiviteiten en, met uitzondering van de kleinhandel in levensmiddelen, tot een ineenstorting van de leveringsvolumes. Uit een vergelijking van het aantal vrachtaanbiedingen in maart 2021 met die in maart 2019, een normale periode, blijkt dat de toename van het aantal vrachtaanbiedingen in maart 2021 met 138 procent nog steeds boven het gemiddelde ligt. Als gevolg heeft het aantal vrachtaanbiedingen zich niet alleen hersteld van crisisgerelateerde schommelingen, maar is het zelfs toegenomen in vergelijking met de niveaus van vóór de crisis.
Sterke binnenlandse relaties in Duitsland, Polen en Frankrijk
In vergelijking met de waarden van 2020 ontwikkelt het binnenlandse verkeer in Duitsland zich aan het begin van het jaar uiterst positief: januari 5 %, februari 104 % en maart 114 % meer vrachtaanbiedingen in 2021. De ontwikkeling in Duitsland tijdens het eerste kwartaal van 2021 weerspiegelde dus die van de pan-Europese markt. Januari begint met een lichte stijging van het aantal vrachtaanbiedingen, die in februari sterk toenemen en in maart 2021 op een hoog niveau blijven. Deze trend is een goed voorteken voor een sterk tweede kwartaal, behoudens een harde lockdown die de productiebedrijven treft.
Voor het Poolse goederenvervoer over de weg tekent zich een vergelijkbaar beeld af. Afgezet tegen de waarden van 2020 vertonen de vrachtaanbiedingen op de Poolse binnenlandse markt in alle drie maanden een snelle stijging: januari 50 %, februari 80% en maart 146 % meer vrachtaanbiedingen in 2021. Dit wijst erop dat de economische groei in Polen weer aantrekt. Volgens gegevens van het Nationaal Bureau voor de Statistiek GUS is Polen het crisisjaar 2020 doorgekomen met een relatief milde daling van 2,8 procent van zijn bbp. Met deze rugwind en de aanzienlijke hersteleffecten in het eerste kwartaal is een voortzetting van deze trend in het tweede kwartaal van 2021 mogelijk.
Ook in Frankrijk vertoonde de binnenlandse markt in het eerste kwartaal een opmerkelijk opwaartse trend. Het jaar begon met een daling van de vrachtaanbiedingen op de binnenlandse routes in Frankrijk met 11% j-o-j. Februari laat met 35 procent een merkbare verbetering zien. Tot slot eindigt het kwartaal met een aanzienlijke toename van 94 procent meer vrachtaanbiedingen in vergelijking met maart 2020.
Het tekort aan vrachtruimte zal toenemen
Opvallend is de scherpe daling van de beschikbare laadruimte in het eerste kwartaal van 2021. In sommige gevallen werden dalingen van -3 tot -25% opgetekend. Deze negatieve tendens is het gevolg van de grote vraag naar vervoer. Verwacht wordt dat de situatie nog zal verslechteren als gevolg van het "Ever Given"-ongeval. De vraag naar goederenvervoer over de weg zal blijven toenemen en de vrije laadruimte zal bijgevolg nog minder beschikbaar worden. "De massa goederen die nu op weg is naar de havens zal niet allemaal snel kunnen worden afgevoerd. Bovendien is de capaciteit aan laadruimte voor het vervolg beperkt. Dit zal een aanzienlijke invloed hebben op de beschikbaarheid van transportcapaciteit in Europa in de komende weken," zegt Gunnar Gburek, bedrijfswoordvoerder van TIMOCOM, bij het analyseren van de gevolgen van het ongeval.
Met de transportbarometer analyseert het FreightTech-bedrijf TIMOCOM sinds 2009 in 46 Europese landen de ontwikkeling in vraag en aanbod van transport op de vrachtbeurs die in het Smart Logistics System is geïntegreerd. Meer dan 135.000 internationale gebruikers genereren dagelijks tot 800.000 aanbiedingen van vracht- en laadruimte. Het systeem helpt de meer dan 45.000 klanten van TIMOCOM hun logistieke doelen slim, veilig en eenvoudig te bereiken.
Meer informatie vindt u op www.timocom.nl.