Nieuws 22.07.2024
9

Nieuwe regels tachograaf vrachtwagen, wat moet u weten?

Tachograaf foto

De transportsector staat voor grote veranderingen door de nieuwe tachograafwetgeving. Deze tachograafwet verplicht de 'slimme tachograaf', die ook wel de Smart Tacho 2 heet. De wet is bedoeld om de veiligheid op de weg te verhogen en de efficiëntie te verbeteren. Ook zorgt het voor eerlijke concurrentie binnen de sector. Transporteurs, ondernemers en chauffeurs moeten op de hoogte zijn van deze nieuwe regels en hun impact.

In dit artikel ontdekt u de belangrijkste aspecten van deze nieuwe wetgeving én hoe u hieraan voldoet.

Dit artikel in 30 seconden

  • Een slimme tachograaf heeft talloze voordelen op de analoge tachograaf:
    1. Automatische grensregistratie
    2. Nauwkeurige ritregistratie
    3. Verbeterde naleving van de regels en wetten
    4. Efficiëntie vanwege geavanceerde functies
    5. Transparantie en een eerlijker speelveld voor alle transporteurs
  • De nieuwe functionaliteiten van de Smart Tacho 2 zijn:
    • Automatische registratie van de grenzen.
    • Het laden en lossen registreren i.c.m. het registreren van de positie van het voertuig.
    • Een automatische weergave geven van het land waar het voertuig zich bevindt.
    • Extra beveiliging van het GNSS-signaal (Global Navigation Sateliet Systeem)
    • Extra bewegingssignalen.
    • Het breid de DSRC-gegevens (Dedicated Short Range Communication) uit met maximale rijtijd.
  • De nieuwe wetgeving rondom (verplichting van) deze nieuwe tachografen is ingegaan per augustus 2023. Er zijn echter enkele uitzonderingen.
    • Bestaande voertuigen in internationaal transport hebben de deadline tot 2025.
    • Voertuigen boven de 2.500 kg in nationaal vervoer hebben tot 2026.
  • Bedrijven moeten door de deadlines hun vloot tijdig upgraden. Dit is inclusief het trainen van personeel.
  • Rijdt u internationaal transport? Dan heeft u tot en met uiterlijk 31 december 2024 om de Smart Tacho 2 aan te schaffen.
  • Heeft u de Smart Tacho 1 al? Dan heeft u tot en met uiterlijk 18 augustus 2025.
  • Rijdt u cabotage met een TMM van meer dan 2.500 kg? Dan heeft u tot 1 juli 2026.
  • Deze nieuwe tachograafwetgeving is van toepassing voor:
    • Voertuigen voor goederenvervoer met een maximaal toegestane massa van meer dan 3,5 ton.
    • Voertuigen voor personenvervoer die zijn ontworpen of permanent aangepast voor het vervoer van meer dan 9 personen, inclusief de bestuurder.
  • Er zijn ook vrijstellingen:
    • Voertuigen onder de 7,5 ton die niet voor commercieel transport worden gebruikt.
    • Bepaalde agrarische voertuigen.
  • Bereid uw bedrijf voor met de hulp van TIMOCOM en onze Marktplaats. We ondersteunen u graag om de overgang soepel te laten verlopen. Zo ontdekt u hoe onze diensten uw bedrijf helpen profiteren van de nieuwe wetgeving.

Waarom een slimme tachograaf en geen analoge tachograaf?

De nieuwe tachograafwetgeving moderniseert en verbetert de naleving en controle binnen de transportsector. Het verplicht de Smart Tacho 2. Dit is een geavanceerde tachograaf die nauwkeurig rij- en rusttijden, grenspassages en laad-/losactiviteiten registreert.

Het is belangrijk om mee te gaan met innovaties, zoals de slimme tachograaf. Maar waarom investeren zoveel transporteurs in de Smart Tacho 2? Dat is niet enkel omdat het door de wet is (of wordt) verplicht. Het heeft namelijk ook talloze andere voordelen:

  1. Automatische grensregistratie
  2. Nauwkeurige ritregistratie
  3. Verbeterde naleving
  4. Efficiëntie
  5. Transparantie

Automatische grensregistratie en nauwkeurige ritregistratie

Een van de grootste voordelen van de slimme tachograaf is de automatische grensregistratie. Dit betekent dat chauffeurs niet langer handmatig grensovergangen hoeven in te voeren. Dit bespaart tijd en vermindert de kans op fouten. Daarbij registreert de slimme tachograaf ritten nauwkeuriger dan ooit tevoren. Dit zorgt ervoor dat alle rij- en rusttijden correct worden vastgelegd, wat helpt bij het naleven van de wetgeving. Minder fouten betekent minder kans op overtredingen en boetes.

Verbeterde naleving, efficiëntie en transparantie

Door de nauwkeurige registratie en automatische functies helpt de slimme tachograaf transporteurs bij het beter naleven van de regels. Dit voorkomt overtredingen en daarmee samenhangende boetes, wat uiteindelijk kosten bespaart. Een slimme tachograaf draagt ook bij aan een efficiëntere bedrijfsvoering. De geavanceerde functies helpen bij het optimaliseren van routes en het plannen van onderhoud. Dit betekent minder stilstand en een betere benutting van middelen.

Bovenop alles zorgen de slimme tachografen voor meer transparantie in de operatie. Handhavingsinstanties kunnen sneller en efficiënter controleren, wat bijdraagt aan een eerlijker speelveld voor alle transporteurs.

 

De nieuwe functionaliteiten van de Smart Tacho 2

Misschien heeft u de Smart Tacho 1 al, of bent u gewoonweg nieuwsgierig. Maar wat zijn nu precies de verschillen? Wat heeft de Smart Tacho 2 dat de andere tachografen niet hebben? We gaan ze samen bij langs:

  1. Automatische registratie van de grenzen.
  2. Deze kan het laden en lossen registreren i.c.m. het registreren van de positie van het voertuig.
  3. De Smart Tacho 2 geeft een automatische weergave van het land waar het voertuig zich bevindt.
  4. Extra beveiliging van het GNSS-signaal.
  5. Extra bewegingssignalen.
  6. Het breid de DRSC-gegevens uit met maximale rijtijd. Hierdoor is de controle van de gegevens op afstand ook mogelijk.

De tijdlijn van de nieuwe wetgeving

Sinds augustus 2023 moeten alle nieuwe voertuigen uitgerust zijn met de Smart Tacho 2. Dit is echter wel met enkele uitzonderingen:

  • Voor bestaande voertuigen in internationaal vervoer is de deadline 2025. Voertuigen boven 2.500 kg in nationaal vervoer moeten vanaf 2026 voldoen aan de nieuwe wetgeving. Dit schema vereist een proactieve aanpak van transportbedrijven om tijdig aan de nieuwe eisen te voldoen.

Door deze deadlines moeten bedrijven hun vloot tijdig upgraden. Personeel moet worden getraind om vertrouwd te raken met de nieuwe technologie van de Smart Tacho 2.

Wanneer moet ik mijn tachograaf uiterlijk vervangen (bij internationaal transport)?

Indien u in een andere lidstaat rijd dan de lidstaat van registratie, moet u op uiterlijk 31 december 2024 een smart tacho 2 hebben. Heeft u een smart tacho 1? Dan moet dit uiterlijk op 18 augustus 2025 worden vervangen met een nummer 2. Verricht u cabotage en is uw toegestane maximummassa meer dan 2.500 kg (inclusief het eigen gewicht)? Dan is uw uiterlijke vervangingsdatum op 1 juli 2026.

Kijk bij twijfel, of voor meer informatie over deze datums, op de website van de rijksoverheid.

 

Voor wie is de nieuwe digitale tachograaf al verplicht (zomer 2024)?

De digitale tachograaf is inmiddels al verplicht voor:

  1. Bussen en touringcars met meer dan 8 personen, exclusief de bestuurder.
  2. Zware bedrijfsvoertuigen in het beroepsgoederenvervoer van meer dan 3.500 kg. Dit is inclusief het maximale laadvermogen.

Let op: vervoert u minder dan 8 personen? Dan is de tachograaf niet verplicht. Campers en kampeerwagens hebben, bijvoorbeeld, de tachograafplicht niet. Zij vallen onder niet-commercieel personenvervoer.

Impact op de dagelijkse bedrijfsvoering

De nieuwe wet verplicht transporteurs om voertuigen te upgraden en personeel te trainen. Dit vraagt investeringen, maar verbeterde tracking en naleving maken het bedrijf efficiënter. Nauwkeurige registratie voorkomt boetes en de geavanceerde functies optimaliseren routes en onderhoud.

TIMOCOM biedt tools zoals de TIMOCOM Marketplace en interfaces om deze overgang te vergemakkelijken. Optimaliseer zo uw bedrijfsprocessen. Onze oplossingen helpen bij een naadloze integratie van de Smart Tacho 2 in bestaande systemen. Dat zorgt voor minimale verstoring en maximale efficiëntie voor uw bedrijf.

Digitale tachograaf

Een digitale tachograaf registreert rij- en rusttijden, snelheid en afgelegde afstand digitaal. Dit is een aanzienlijke verbetering ten opzichte van analoge tachografen, die gegevens op fysieke schijfjes opsloegen.

Ze bieden nog meer voordelen, zoals nauwkeurigere metingen en veiliger gegevensopslag. Bovendien maakt de digitale technologie snellere en eenvoudigere gegevensoverdracht en -analyse mogelijk. Dit vermindert de kans op manipulatie en fouten. Zo is de hele naleving en regelgeving betrouwbaarder.

Nalevingsvereisten van de nieuwe wetgeving

Om aan de nieuwe wetgeving te voldoen, moeten transporteurs hun voertuigen upgraden met de Smart Tacho 2. Dit vereist de aanschaf en installatie van nieuwe apparatuur en de training van het personeel. Ook moeten administratieve processen worden aangepast, om te voldoen aan de nieuwe registratie- en rapportage-eisen.

TIMOCOM ondersteunt bedrijven hierbij, met oplossingen die zorgen voor een naadloze integratie van de nieuwe tachografen in bestaande systemen. Dit helpt bedrijven om compliant te blijven zonder operationele onderbrekingen. Het biedt uitgebreide ondersteuning tijdens de overgangsperiode, inclusief training en technische hulp. Registreer vrijblijvend voor de TIMOCOM Marktplaats als u meer wilt weten.

 

Hoeveel kost een slimme tachograaf (kosten Smart Tacho 2)

De kosten van de nieuwe Smart Tacho 2 hangen af van een aantal factoren. Welke onderdelen moet er al dan niet vervangen worden, hoe veel worden er tegelijk ingekocht? Welk type voertuig heeft de tachograaf nodig. 

Houd rekening met ten minste € 795,- voor de aanschaf van de tachograaf zelf. De overige delen zijn maatwerk, daar is geen bedrag voor te schatten. Naast de tachograaf zelf heb je ook tachograafkaarten nodig. De kosten hiervoor kunt u vinden op de website van het Kiwa Register. 

Tachograaf in de bestelbussen

De nieuwe tachograafregels gelden ook voor bepaalde bestelwagens. Vanaf 2026 moeten bestelwagens boven 2.500 kg in internationaal vervoer een tachograaf hebben. Dit betekent dat bedrijven die grensoverschrijdend vervoer verrichten met bestelwagens, aan dezelfde regels moeten voldoen als vrachtwagens. Voor nationale ritten zijn er vrijstellingen, maar controleer goed of uw voertuigen onder deze vrijstellingen vallen.

Tachograaf vrijstelling

Hoewel de regels streng zijn, bestaan er vrijstellingen voor bepaalde voertuigen en operaties. Deze vrijstellingen bieden flexibiliteit aan voertuigen die onder een bepaalde gewichtsklasse vallen of voor transport dat binnen nationale grenzen blijft.

Bijvoorbeeld, voertuigen onder 7,5 ton die niet voor commercieel transport worden gebruikt of bepaalde agrarische voertuigen zijn vaak vrijgesteld. Het is cruciaal om de exacte voorwaarden te kennen om te bepalen of uw voertuigen in aanmerking komen. Transportbedrijven moeten de vrijstellingscriteria zorgvuldig evalueren om naleving van de wet te waarborgen en onnodige boetes te vermijden.

Conclusie

De nieuwe tachograafwetgeving biedt zowel uitdagingen als kansen. Tijdig voldoen aan de regels voorkomt boetes en verbetert de efficiëntie en veiligheid. De Smart Tacho 2 biedt functies zoals automatische grensregistratie en verbeterde communicatie, wat leidt tot minder administratieve lasten en lagere kosten op de lange termijn. Bereid uw bedrijf voor door tijdig aan de nieuwe regels te voldoen. TIMOCOM biedt de tools en ondersteuning om deze overgang soepel te laten verlopen en uw bedrijfsvoering te optimaliseren. Ontdek hoe onze diensten uw bedrijf kunnen helpen profiteren van de nieuwe wetgeving en de voordelen van de Smart Tacho 2.

 

Deze artikelen kunnen ook interessant zijn voor u:

  1. Afschaffing vrijstelling C-Rijbewijs: Impact op de transportsector

  2.  Rijverboden in Europese landen 

Tram Trinh Thanh

Marketing Manager Northern Europe

Ontvang relevante artikelen, waardevolle trends en exclusieve verslagen van logistiek experts!

 

Nieuwsbrief aanmelden

Pop-up image - Logistic
Logistieke trends en ontwikkelingen ontvangen?

Krijg de laatste logistieke trends en ontwikkelingen direct in uw mailbox. Profiteer daarnaast als eerste van de nieuwste productupdates.

top