De nieuwe rust- en rijtijdenwet vrachtwagen 2025
Vanaf 31 december 2024 is de nieuwe rust- en rijtijdenwet ingegaan. Deze wet lijkt op de oude, maar wordt strenger. Chauffeurs moeten de gegevens van de voorafgaande 56 dagen laten zien. Doen ze dit niet? Dan riskeren ze hoge boetes voor zichzelf én hun opdrachtgevers en managers.
Wat staat er precies in de rijtijdenwet en waar moeten chauffeurs en hun logistieke managers zich precies aan houden? U ontdekt het in dit artikel.
Dit artikel in 60 seconden
- Per 31-12-2024 gaan er veranderingen in met betrekking tot de rij- en rusttijdenwet voor chauffeurs van vrachtwagens. De veranderingen hebben betrekking op:
- De maximale rijtijd
- De maximale ononderbroken rijtijd
- De minimale rusttijd - De maximale rijtijd is de tijd waarin een chauffeur zijn vrachtwagen bestuurt. De maximale rijtijd bestaat uit verschillende delen:
- De chauffeur mag 2 keer per week 10 uren op een dag rijden. Doet hij dit? Dan mag hij maximaal 9 uren op de overige dagen rijden.
- Hij/zij mag 90 uren werken per twee weken. Eén van deze twee weken mag hierbij maximaal 56 uren zijn, de tweede week mag in dit geval maximaal 34 uren zijn. - De maximale ononderbroken rijtijden heeft betrekking tot de rijtijd op één dag.
- Om de 4,5 moet er 45 minuten pauze worden genomen. Deze mag worden verdeeld, maar moet om de 4,5 uur genomen zijn. - De minimale rusttijd bestaat uit de dagelijkse rust en dagelijkse rusttijd.
- De dagelijkse rust houdt in dat de chauffeur iedere dag minimaal 11 uur onaangebroken moet rusten. Dit mag driemaal per week worden opgesplitst tot eerst 9, dan 3 uur. Binnen 24 uur na de laatste rust, moet er weer gerust zijn.
- Wekelijks moet een chauffeur minimaal 45 uur onaangebroken rusten. Dit pas eens per twee weken worden verkort tot 24 uur. Gebeurt dit? Dan moeten de overige uren de eerstvolgende week worden gecompenseerd. - De rijtijdenwet wordt gecontroleerd door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Wordt de rijtijdenwet niet nageleefd? Dan krijgen zowel de chauffeur als de opdrachtgever grote boetes. In Frankrijk kan de chauffeur zelfs een gevangenisstraf krijgen.
- Er zijn bepaalde uitzonderlijke situaties voor de rijtijdenwet, zoals files of extreme weersomstandigheden. Hier zitten voorwaarden aan vast:
1. De situatie moet onverwacht zijn ontstaan
2. De chauffeur heeft documentatieplicht - Ook op de uitzonderingen wordt gecontroleerd. Vergeet dus niet alles vast te leggen en goed op te schrijven of aan te geven in de tachograaf.
Voorkom boetes met deze 5 tips:
1. Zorg ervoor dat uw chauffeur direct documenteert.
2. Laat de chauffeur de juiste formulieren gebruiken.
3. Vul de formulieren in meerdere talen in.
4. Laat hem of haar ieder klein detail opschrijven.
5. Zorg voor bewijs, zoals foto’s.- Bepaalde tools en technologie helpt u en uw chauffeurs om de rust- en rijtijdenwet na te leven. Werk samen met de TIMOCOM’s Marktplaats en vind nieuwe logistieke partners. Via TIMOCOM heeft u de mogelijkheid om:
- Alles digitaal vast te leggen
- Realtime informatie over uw vrachtwagens in te zien
De efficiëntste routes te kiezen, omdat de systemen van TIMOCOM actuele verkeersgegevens en voorspellingen gebruiken om de juiste routes te bepalen.
Wilt u TIMOCOM’s Marktplaats uitproberen? Vraag uw gratis proefperiode aan en profiteer van de voordelen wanneer de nieuwe rust- en rijtijdenwet ingaat.
📞+49 211 88 26 88 26
Rij- en rusttijden vanaf 31-12-2024
De rij- en rusttijdenwet zorgt ervoor dat chauffeurs van een bus of vrachtwagen genoeg rust nemen tijdens werktijd. Deze wet bestaat feitelijk uit drie delen:
- De maximale rijtijd
- De maximale ononderbroken rijtijd
- De minimale rusttijd
De maximale dagelijkse en wekelijkse rijtijden
De maximale rijtijd van een chauffeur is de tijd waarin hij of zij de vrachtwagen of bus bestuurt. Het voertuig is dus in beweging. De chauffeur mag 2 keer per week 10 uren op een dag rijden. Als hij dit doet, mag er maximaal 9 uren op de andere dagen worden gereden.
Let op, dat betekent niet dat uw chauffeurs 65 uren per week mogen rijden. De maximaal toegestane werkuren zijn:
- 90 uren per twee weken
Eén van deze twee weken mag hierbij maximaal 56 uren zijn. De tweede week mag in dit geval dus maximaal 34 uren zijn.
De maximale ononderbroken rijtijden
De chauffeur is verplicht om pauze te nemen na 4,5 uur rijden. Na 4,5 uren moet er 45 minuten lang worden gepauzeerd. Deze pauze mag worden verdeeld, maar wordt per 4,5 uren gereset.
Het mag dus bijvoorbeeld zo:
- Na 2 uren rijden 15 minuten pauze. Daarna weer 2,5 uren rijden, gevolgd door 30 minuten pauze.
Minimale rusttijd en de verkorte wekelijkse rusttijd
Er is een groot verschil tussen dagelijkse rust en (verkorte) dagelijkse rusttijd. Chauffeurs moeten dagelijks minimaal 11 uur onaangebroken rust nemen, dit is de dagelijkse rust. Deze dagelijkse rust mag driemaal per week worden opgesplitst tot 9 uur en daarna 3 uur. Dit heet de verkorte dagelijkse rusttijd. In dit geval moet je eerst 9 uur rusten en daarna 3. Andersom mag niet. Binnen 24 uur na je laatste rust moet je weer gerust hebben.
Wekelijks moeten chauffeurs die internationaal rijden minimaal 45 uur rust nemen, wat eens per twee weken verkort mag worden tot 24 uur. Maakt een chauffeur gebruik van de verkorte wekelijkse rusttijd? Dan moet dit na drie weken worden gecompenseerd. Dit zorgt voor naleving van de rijtijdenwet, veiligheid en welzijn van chauffeurs, ondanks de verkorte wekelijkse rust.
Dit doet u bijvoorbeeld zo:
- Stel dat een chauffeur in een bepaalde week slechts 30 uur rust heeft genomen in plaats van de voorgeschreven 45 uur. Dit betekent dat er 15 uur aan rust ontbreekt. Deze verkorte wekelijkse rust moet moet worden gecompenseerd met het aantal uur waarmee de verkorte wekelijks rust afwijkt van de normale rusttijd. In dit geval is dat 15 uur. Dit compenseert u door uw chauffeurs bijvoorbeeld in die week een verlengde normale wekelijkse rust van 60 uur te geven, in plaats van de normale 45 uur.
Het idee is dus dat de verkorting van rust in één week later goedgemaakt moet worden met extra rust.
Rusttijden onderweg met twee chauffeurs
Als uw vrachtwagens met 2 chauffeurs rijden, gelden er andere regels. Dan hoeven ze niet na elke 4,5 uur 45 minuten te pauzeren. Ze kunnen gewoonweg van plek wisselen. Er zit wel 1 addertje onder het gras: de rustende chauffeur mag nergens mee helpen, ook niet met de navigatie. Deze chauffeur moet volledig tot rust komen.
Wordt de rijtijdenwet gecontroleerd?
Ja, de rijtijdenwet kan worden gecontroleerd. Dit gebeurt door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Zij lezen de tachograaf uit en controleren of de chauffeur zich aan de rijtijdenwet houdt. Doet hij of zij dit niet? Verwacht dan een boete. De hoogte van deze boete verschilt per land en hangt af van de overtreding zelf. Boetes in Nederland kunnen oplopen tot duizenden euro’s, voor zowel de chauffeur, als de logistieke manager. Let dus goed op de Europese regels met betrekking tot de rijtijdenwet.
Uitzonderingen op de rijtijdenwet
Er zijn bepalingen voor uitzonderlijke situaties. Denk hierbij aan files, of extreme weersomstandigheden. Volgens artikel 12 van Verordening (EG) nr. 561/2006 (de rust- en rijtijdenwet) mogen bestuurders de rijtijden overschrijden om een geschikte stopplaats te bereiken. Dit moet gebeuren zonder dat de verkeersveiligheid in gevaar wordt gebracht.
Hier zitten wel bepaalde voorwaarden aan vast:
- De situatie moet onverwacht zijn ontstaan. Een plotselinge file, extreem weer of overvolle parkeerplaatsen, bijvoorbeeld. Was de chauffeur van tevoren op de hoogte van deze bijzondere omstandigheid? Dan mag er niet van de normale regels worden afgeweken.
- De chauffeur heeft documentatieplicht. Hij of zij moet de reden en aard van de afwijking schriftelijk vastleggen op het registratieblad, of in een uitdraai van de tachograaf. Het is van groot belang dat de chauffeur dit doet direct nadat de rit is beëindigd. Het mag in elke Europese taal worden gedaan.
Wordt de uitzondering op de rijtijdenwet gecontroleerd?
Ja, ook de uitzondering op de rijtijdenwet wordt gecontroleerd. Er wordt gekeken of er echt een bijzondere omstandigheid was en of de chauffeur niet te vaak van de regels afwijkt.
Als er op een bepaalde plek regelmatig files voorkomen, moet u dit als logistiek manager meenemen in de planning. Het is niet toegestaan om telkens op diezelfde locatie de regels te omzeilen. Bovendien mag een afwijking niet leiden tot tijdwinst. Wanneer de chauffeur door moest rijden omdat de parkeerplaats vol was, mag deze extra rijtijd niet ten koste gaan van de rusttijd.
Voorkom boetes tijdens uitzonderingen met deze praktische tips
TIMOCOM geeft u 5 tips om boetes te voorkomen. Deze tips zijn uit eigen ervaring gedocumenteerd, maar helpen u, als logistiek manager, om boetes met betrekking tot de rijtijdenwet te voorkomen.
Tip 1: Zorg ervoor dat uw chauffeur direct documenteert. Ook als er een afwijking was. Als hij of zij het gewoon direct opschrijft, voorkomt u dat belangrijke details worden vergeten.
Tip 2: De chauffeur moet de juiste formulieren gebruiken. Kies uit het registratieblad, een uitdraai van de tachograaf of het dienstrooster. Hij of zij moet ook niet vergeten om de datum, tijd en reden van de afwijking duidelijk te vermelden.
Tip 3: Gebruik meerdere talen. Spreekt de chauffeur ook Engels? Als hij of zij het direct in twee talen opschrijft, kan dit misverstanden tijdens controleren voorkomen.
Tip 4: Het zit hem in de details. Als alle details worden opgeschreven, kan niets worden vergeten. Op welke weg was de file en hoe lang heeft deze geduurd? Zo voorkomt u afwijkingen.
Tip 5: Zorg voor bewijs. Laat de chauffeur onderweg foto’s maken met zijn of haar mobiele telefoon, of laat ze het nummer van een belangrijk hectometerpaaltje opschrijven. Dit kan als extra bewijs dienen tijdens controles.
Boetebedragen en risico’s bij overtreding van de rijtijdenwet
Boetes verschillen per land en overtreding. TIMOCOM geeft u een handig overzicht voor vier landen:
- Nederland
- België
- Duitsland
Let wel goed op: aan deze bedragen kunnen geen rechten worden ontleend. Dit is enkel voor een overzicht en inschatting van potentiële kosten.
Boetes bij het overtreden van de rijtijdenwet in Nederland
Overschrijding rijtijden:
- Boetes variëren van € 100 tot € 1.100, afhankelijk van de ernst van de overtreding.
- Bij meer dan 15 rijuren op één dag: € 1.350 plus € 100 per extra uur.
Tekort aan dagelijkse rust:
- Boetes tussen € 100 en € 2.000, afhankelijk van de duur van het tekort.
Tekort aan wekelijkse rust:
- € 100 per uur tekort.
Misbruik of manipulatie van de tachograaf:
- Werkgever: € 4.400.
- Werknemer: € 1.500.
Niet gebruiken van de bestuurderskaart:
- € 1.100.
Disclaimer: Deze bedragen zijn gebaseerd op de benoemde bedragen van Fleetgo.nl. Voor deze bedragen zijn wij niet aansprakelijk. De informatie op deze website is alleen voor algemene informatiedoeleinden.
Boetes bij het overtreden van de rijtijdenwet in België
Teveel aan dagelijkse rijtijd:
- Boetes bij overschrijding van de dagelijkse rijtijd: tussen de € 62 tot € 1.500.
Tekort aan dagelijkse rust:
- Bij onvoldoende rijtijdonderbreking: € 125 tot € 250
- Boetes bij onvoldoende dagelijkse rusttijd: € 62 per 30 minuten ontbrekende rusttijd
Manipulatie van de tachograaf
- Bij afwezigheid of niet-gebruik van de tachograaf is de boete: € 500.
- Bij afwezigheid van 1 of meer van de tachograafschijven: € 1.250.
Op deze website van Evofenedex ontdekt u meer over boetes in België.
Boetes bij het overtreden van de rijtijdenwet in Duitsland
- Overschrijding rijtijden:
Boetes tot € 30 per overtreding voor de chauffeur zelf.
Werkgever kan boetes tot € 90 per overtreding krijgen. - Tekort aan minimale rusttijden:
Boetes tot € 30 per uur tekort voor de chauffeur.
Werkgever kan boetes tot € 90 per uur tekort krijgen. - Manipulatie van de tachograaf:
Boetes tot € 5.000 voor de chauffeur.
Werkgever kan boetes tot € 15.000 krijgen.
Meer weten over de rijtijden en rusttijden in Europa? Kijk dan bij dit blogbericht over de rijverboden in Europa.
Tools en technologische ondersteuning om boetes te voorkomen
Omdat de boetes flink oplopen, is het van groot belang ze te voorkomen. Zorg ervoor dat uw chauffeurs zich aan de rust- en rijtijdenwet houden. Moderne tachografen helpen u bij het naleven van de rijtijdenwet.
Tachografen:
- Houden de rij- en rusttijden bij.
- Registreren grenspassages.
- Waarschuwen uw chauffeur als deze rust moet nemen.
- Kunnen met transportmanagementsystemen worden geïntegreerd.
TIMOCOM’s Marktplaats biedt u belangrijke inzichten in uw vrachten én geeft u de mogelijkheid om alles digitaal vast te leggen. Ritgegevens, rijtijden en rustperiodes worden automatisch geregistreerd. Zo voorkomt u boetes door onvolledige documentatie. Wilt u TIMOCOM’s Marktplaats gratis uitproberen? Dat kan. Vraag uw gratis proefperiode aan en profiteer van alle voordelen.
In TIMOCOM’s Marktplaats vindt u ook realtime-informatie over vrachtwagens en vracht. De systemen van TIMOCOM maken gebruik van verkeersgegevens en voorspellingen zodat uw chauffeurs de efficiëntste routes kunnen rijden.
Meer weten over deze module? Neem dan een kijkje bij TIMOCOM’s Routes & Kosten. Met deze module ontvangt u:
- Accurate route- en kostencalculatie voor vrachtwagens en lading
- Een goed overzicht in vaste en variabele kosten (zoals tol en brandstof)
- Realtime inzicht in actuele aankomsttijden, files en andere beperkingen.
Hoe zorg ik ervoor dat mijn chauffeurs zich aan de regels houden?
Een goed begin is een goede routeplanning. Plan de route niet op basis van de kortste, of snelste weg. Houd ook rekening met realtime verkeersinformatie. Is er een lange file? Plan de route dan zo dat de chauffeur de file vermijdt.
Het is ook ontzettend belangrijk dat u genoeg rustlocaties langs de rit inplant. Is er geen mogelijke rustlocatie? Dan kiest uw chauffeur er sneller voor om zijn of haar pauze over te slaan.
Het belangrijkste? Plan altijd ruimte in voor onverwachte omstandigheden. Zo komt er geen druk op de chauffeur te liggen en zal hij of zij de regels niet overtreden. Technologie zoals de GPS-tracking van TIMOCOM helpt u hierbij.
Maak duidelijke afspraken met chauffeurs
Een grondige onboarding waarin u uw chauffeurs voorlicht over hun rechten en plichten, helpt u ontzettend. Zorg ervoor dat uw chauffeurs vanaf het begin weten wat hun rust- en rijtijden zijn en wat de gevolgen zijn als ze zich er niet aan houden. Goede communicatie tussen planners, chauffeurs en leidinggevenden is ook erg belangrijk voor naleving. De systemen van TIMOCOM’s Marktplaats geven u toegang tot digitale communicatiekanalen, zodat iedereen op de hoogte is van de gemaakte afspraken. Zorg ervoor dat uw chauffeurs zich ondersteund voelen. Als zij weten dat hun veiligheid bovenaan staat, zijn ze sneller geneigd zich aan de regels te houden.
Conclusie
De rust- en rijtijdenwet wordt per 2025 strenger. Er zullen meer controles zijn en ook de boetes worden hoger. Let er daarom goed op dat uw chauffeurs hun rust- en rijtijden goed registreren. Maak gebruik van digitale tools zoals TIMOCOM’s Marktplaats. Integreer deze tools met de tachografen in uw vrachtwagens, zodat ze alle tijden digitaal registreren. Zo bent u op de hoogte van realtime-informatie, tracking en urenregistraties, waar dan ook in de EU.
Wilt u ontdekken wat TIMOCOM’s Marktplaats voor uw bedrijf kan betekenen? Vraag dan een gratis proefperiode aan. Profiteer van de digitale voordelen en ontdek hoe onze software u kan helpen boetes te voorkomen.
Tram Trinh Thanh
Marketing Manager Northern Europe