Smart logistics is de sterkste instrument voor kostenbesparing en groei
Intelligente koppelingen in transportbranche en logistieke sector belangrijker dan ooit
Met smart logistics worden de kosten in de toeleveringsketen verlaagd. Dat is het resultaat van een onderzoek van het consultancybedrijf PwC. Maar wat wordt met dit begrip bedoeld en wat betekent dat concreet voor logistieke processen? In dit blogartikel laten we zien hoe belangrijk intelligente koppeling is voor de logistiek en hoe u dit als bedrijf kunt realiseren.
De laatste jaren heeft de digitalisering ook in de logistieke sector grote procesoptimaliseringen opgeleverd. Daarbij is een reeks van technologische innovaties gebruikt om processen en activiteiten te verbeteren. Kunstmatige intelligentie wordt in de magazijnlogistiek steeds meer gebruikt, het verzamelen van goederen voor orders wordt steeds meer geautomatiseerd en het deels vrij foutgevoelige proces voor het omruilen van pallets wordt meer en meer gedigitaliseerd. Dit zijn slechts enkele voorbeelden die aantonen in welke mate de digitalisering processen al heeft vereenvoudigd en versneld.
Slimme koppeling als sleutel voor een efficiënte supply chain
Daarbij gaat het er niet alleen om bestaande processen te digitaliseren, maar ook om ze aan elkaar te koppelen. Smart logistics betekent dus transporteurs, expediteurs, producenten en eindklanten op een intelligente manier met elkaar in contact te brengen – en de programma's en systemen die ze gebruiken aan elkaar te koppelen. Alleen zo kan er ook buiten de grenzen van het eigen bedrijf voor interactiviteit en een efficiënte planning worden gezorgd.
Want bedrijven werken vrijwel nooit alleen, maar zijn bijna altijd afhankelijk van samenwerkingen met partners zoals expeditiebedrijven, transportbedrijven of bedrijven die opslagruimte aanbieden. Dat levert vooral voor de industrie kostenbesparingen op omdat het transport niet meer intern wordt afgehandeld en er bijvoorbeeld geen eigen wagenpark meer hoeft te worden onderhouden. Maar voor bedrijven betekent dit wel meer partners en meer externe werkprocessen die voor de levering van de goederen moeten worden gecoördineerd. Het wordt in de toekomst dus steeds belangrijker om systemen zowel binnen als buiten het bedrijf volledig aan elkaar te koppelen. Smart logistics is de sleutel tot intelligente logistiek.
Efficiënte supply chain als sleutel tot kostenverlaging
Voor een onderzoek van het consultancybedrijf PricewaterhouseCooper, afgekort PwC, dat in april 2020 verscheen, zijn meer dan leidinggevenden uit 33 landen ondervraagd over toekomstige ontwikkelingen. De deelnemers gaven aan dat de belangrijkste taak voor de toekomst het verhogen van de efficiëntie van de toeleveringsketen is. Om op de steeds veranderde eisen van de markt in te kunnen spelen, zoals de verspreiding van het coronavirus en de gevolgen daarvan, zijn volledig verbonden supply-chain-ecosystemen nodig om succesvol te blijven.
Omdat bekend was hoe belangrijk een gestroomlijnde toeleveringsketen is, hebben de ondervraagde bedrijven hier veel in geïnvesteerd. Dit leidde in het boekjaar 2019 tot hogere omzetten en ongeveer 7 procent lagere kosten ten opzichte van het jaar ervoor. Meer dan 50 procent van de
ondervraagden die eerder in het verbeteren van de supply chain hebben geïnvesteerd, gaven aan dat dit een positief of zelfs een zeer positief effect had op hun bedrijf. Ze zagen smart logistics als het krachtigste instrument voor kostenbesparingen en groei. 59 procent is van plan in smart logistics te blijven investeren.
Niet louter theorie: smart logistics in de praktijk
Volgens het PwC-onderzoek betekent een efficiënte supply chain ook dat lading op een volledig verbonden transportmarkt wordt aangeboden om de beste prijs te krijgen en zo snel mogelijk een transporteur te vinden.
Er wordt dus via een digitale partner die geautomatiseerde processen tussen de zakenpartners mogelijk maakt naar de beste transporteur gezocht. TIMOCOM heeft deze visie in de logistiek al deels gestalte gegeven. Met IT-interfaces, zogenaamde API's, naar andere partners kunnen logistieke processen aanzienlijk worden versneld en efficiënter worden vormgegeven.
Zo kunnen partnerbedrijven bijvoorbeeld dankzij de interface Vrachtbeurs vanuit hun bedrijfseigen logistieke software vracht en laadruimte in de vrachtbeurs van het Smart Logistics System van TIMOCOM zoeken en aanbieden. Gegevens hoeven dan niet meer in twee systemen te worden ingevoerd. De tijdsbesparing is enorm.
Slimme hulp, ook in onzekere tijden
Uit het PwC-onderzoek blijkt ook dat intelligente koppelingen in de transportbranche en logistieke sector belangrijker zijn dan ooit. En toch: “Kleinere bedrijven zijn vaak huiverig voor grote investeringen”, zegt Stefan Schrauf, partner en hoofd Operations & Supply Chain Europa bij PwC. En dan draait het niet alleen om geld. Het consultancybedrijf raadt voor een succesvolle implementatie van een gestroomlijnde supply chain niet alleen aan nieuwe IT-technologieën in het bedrijf te integreren, maar ook om bestaande processen te transformeren. Systemen zoals die van TIMOCOM bieden daarentegen technische voordelen zonder dat dit veel geld of werk kost.
Voor het beheren en optimaliseren van logistieke processen is het dus heel belangrijk om voor een soepele integratie van bestaande partners in de hele logistieke cyclus te zorgen. Door de naadloze koppeling van dit netwerk kunnen bedrijven hun logistieke netwerk in een concurrentievoordeel omzetten, wat ze erbij helpt om beter aan de verschillende marktbehoeften te voldoen.
Vooral tijdens de coronapandemie is gebleken hoe snel en drastisch de marktomstandigheden kunnen veranderen. Daarom is het belangrijk om in de efficiëntie van de toeleveringsketen te investeren om als bedrijf ook agiel en flexibel te kunnen werken.
Als u nieuwsgierig bent naar het Smart Logistics System van TIMOCOM en de aanvullende diensten van de IT-dienstverlener, kunt u
Dit vindt u misschien ook wel interessant:
Digitaal geleverd: laad- en losbeheer, eCMR en POD van de toekomst