TIMOCOM 18.10.2024
3

Pas op voor ladingdiefstal – zo beschermt u uzelf

Veiligheid in de transportindustrie

Symbolbild zum Thema Frachtdiebstahl

In dit artikel vindt u tips over hoe u zich effectief kunt beschermen tegen valse zakenpartners en welke voorzorgsmaatregelen de TIMOCOM-marktplaats voor u neemt. 

Alhoewel in Nederland het aantal ladingdiefstalmeldingen steeds meer daalt, met slechts 162 gerapporteerde incidenten in 2023, blijft dit nog steeds een hardnekkig probleem in Europa. De vrachtdieven zijn meestal 's nachts op onbewaakte parkeerplaatsen actief, maar ook uit onvoldoende beveiligde opslagruimten worden goederen gestolen. Er zijn echter ook types die zich online voordoen als zogenaamd betrouwbare transportpartners, maar de goederen van hun keuze ongehinderd in de verkeerde vrachtwagen laten laden. Deze zogenoemde 'spookvervoerders' verwijzen vaak naar aanbiedingen op vrachtbeurzen of doen voorkomen dat zij zelf gebruikers van deze platforms zijn.

In dit artikel vindt u als gebruiker van digitale marktplaatsen tips over hoe u zich effectief kunt beschermen tegen valse zakenpartners en welke voorzorgsmaatregelen de TIMOCOM-marktplaats voor u neemt. 

Controleer zakenpartners zorgvuldig

Op de spotmarkt is het op korte termijn aangaan van nieuwe zakenrelaties onderdeel van de dagelijkse gang van zaken. In deze situaties moet u bijzonder alert zijn en potentiële partners zorgvuldig verifiëren. Is de transportondernemer echt wie hij beweert te zijn? 

De TIMOCOM-marktplaats helpt u op verschillende manieren om uw veiligheid te beschermen. Ten eerste wordt elk bedrijf onderworpen aan een initiële controle voordat het wordt vrijgegeven. Ook bestaande klanten kunnen hun documenten en licenties door een onafhankelijke dienst laten controleren. Elk bedrijf dat bij ons de zogenoemde Business Partner Check heeft ondergaan, wordt aangeduid als 'geverifieerde onderneming'. Ook de ervaringen uit het netwerk kunnen worden gebruikt om een nieuwe zakenpartner te verifiëren, want bedrijven met meer dan vijf reviews hebben een beoordeling in hun bedrijfsprofiel. Deze beoordeling is voor elke gebruiker zichtbaar en kan dus worden meegenomen bij het maken van een keuze.

Creëer eigen netwerken voor het toewijzen van vrachten

Als u al een netwerk van dienstverleners hebt opgebouwd en deze met onregelmatige tussenpozen gebruikt, kunt u uw eigen partnernetwerken creëren op de TIMOCOM-vrachtbeurs. In dat geval hoeft u dus geen onbekende spotmarktgebruikers te verifiëren. In plaats daarvan kunt u als opdrachtgever zelf de deelnemers aan uw gesloten vrachtbeurs selecteren en uw opdrachten uitsluitend binnen deze groep toewijzen. Met deze individuele gebruikersgroepen beschikt u over al het gemak van digitale opdrachttoewijzing binnen een netwerk van bekende zakenpartners. 

Gebruik veilige communicatiekanalen

Personen met frauduleuze intenties nemen vaak hun toevlucht tot onveilige communicatiekanalen buiten de onlineplatforms. Daarom moet u voorzichtig zijn wanneer onbekende dienstverleners per e-mail of telefoon contact met u opnemen. Gezien de hierboven beschreven gebruikerscontrole is het doorgaans veiliger om voor afspraken en opdrachttoewijzingen op de TIMOCOM-marktplaats te blijven en de daar aangeboden digitale mogelijkheden te gebruiken. 

Profiteer van de bescherming van de community

TIMOCOM controleert alle gebruikers voordat ze worden vrijgegeven. Bovendien scant een speciaal ontwikkeld algoritme de vrachtbeurs op onregelmatigheden, waarbij verdachte incidenten onmiddellijk worden gemeld aan onze medewerkers. Door de klantenservice te informeren, levert u een waardevolle bijdrage en beschermt u andere netwerkdeelnemers mogelijk tegen schade door zwarte schapen.

Het doel van ons netwerk met meer dan 55.000 klanten is om entiteiten die andere gebruikers schade toebrengen snel te identificeren en deze te blokkeren om de overige gebruikers van de marktplaats te beschermen – of dit nu op basis van informatie van klanten is of via digitale monitoring. 

Conclusie

Een waterdichte beveiliging tegen criminele activiteiten is helaas niet mogelijk. Daarom is het des te belangrijker om nieuwe zakenpartners zorgvuldig te verifiëren en binnen de onlineplatforms te blijven bij het maken van afspraken en toewijzen van opdrachten. Maak voor extra veiligheid gebruik van de aanvullende controlemechanismen op de TIMOCOM-marktplaats en neem bij schade contact op met onze klantenservice om andere bedrijven hiertegen te beschermen.

Ontvang relevante artikelen, waardevolle trends en exclusieve verslagen van logistiek experts!

 

Nieuwsbrief aanmelden

Pop-up image - Logistic
Logistieke trends en ontwikkelingen ontvangen?

Krijg de laatste logistieke trends en ontwikkelingen direct in uw mailbox. Profiteer daarnaast als eerste van de nieuwste productupdates.

top