Transportmarkt 23.08.2024
7

Technologieën voor vrachtwagen-tracking: een overzicht

Van GPS-trackers voor vrachtwagens tot het live volgen van zendingen

LKW on the Map

Op elk moment overzicht over uw transporten: live tracking biedt serieuze kansen voor expediteurs, producenten en handelsondernemingen. Moderne GPS-technologie maakt het mogelijk om voertuigen of individuele zendingen nauwkeurig te volgen en biedt in no time strategische voordelen voor gebruikers. Maar wat zit er achter deze technologie en hoe kan uw bedrijf hiermee een concurrentievoordeel bereiken? In ons blogartikel introduceren we verschillende technologieën, belichten we de voordelen en kijken we naar het belangrijke onderwerp 'gegevensbescherming en integratie'.

Geen files, geen leveringsknelpunten en geen tekort aan vervoerders. In plaats daarvan evenwichtige laadruimtecapaciteiten en een transparant logistiek proces waarin goederen veilig en zonder wachttijden hun bestemming bereiken. Vanuit het perspectief van vandaag lijkt "een wereld zonder logistieke uitdagingen" nog ver weg. Maar voor TIMOCOM is dit een visie waar we elke dag aan werken.

Bent u van plan de IAA 2024 te bezoeken? Bezoek ons in Hal 13 op stand C30 voor een gesprek over logistieke vraagstukken en digitale oplossingen in het goederenvervoer over de weg. Maak nu een afspraak en verzeker u van een gratis IAA-toegangskaart!

*Let op. Onderstaande link verwijst u door naar onze Duitse website.

Wat is vrachtwagen-tracking?

De term tracking komt uit het Engels en betekent 'volgen'. Vrachtwagen-tracking heeft dan ook betrekking op het in realtime volgen van de exacte locatie van een vrachtwagen. Door moderne GPS-trackingsystemen te gebruiken en de verkregen gegevens gericht te integreren in logistieke software, kunnen bedrijven de actuele locatie, snelheid en route van hun voertuigen monitoren. 


Het belang van vrachtwagen-tracking voor de logistieke sector

Vrachtwagen-tracking bracht een fundamentele verandering voor de logistieke sector met zich mee. Tot voor enkele jaren tastten bedrijven nog zo goed als volledig in het duister als het ging om de actuele positie en status van hun voertuigen en zendingen nadat deze het laadplatform hadden verlaten. Het dagelijks leven werd gekenmerkt door onzekerheden en inefficiënte processen. Expediteurs en logistieke managers waren hoofdzakelijk aangewezen op handmatige communicatie en aannames. Vandaag de dag verhoogt het volgen in realtime de kwaliteit van de complete toeleveringsketen door meer transparantie en efficiëntie. 

Bedrijven kunnen hun processen sneller en heel precies plannen of aanpassen, de communicatie met hun klanten verbeteren en de veiligheid van hun vracht garanderen. Rij- en rusttijden kunnen beter worden nageleefd en de algehele druk op de chauffeurs kan worden verminderd. 

Wat zijn telematicasystemen?

Telematicasystemen vormen de basis voor het volgen van vrachtwagens. Deze systemen combineren telecommunicatie en informatieverwerking om uitgebreide gegevens over voertuigen te verzamelen en door te sturen. Vaak worden niet alleen GPS-gegevens verzameld, maar ook informatie over de toestand van het voertuig, het rijgedrag en de omgevingsomstandigheden. Kortom, ze maken een gedetailleerde analyse en optimalisatie van logistieke processen mogelijk. Gegevensbescherming speelt een cruciale rol bij het gebruik van tracking- en telematicasystemen voor vrachtwagens. Bedrijven moeten ervoor zorgen dat de verzamelde gegevens veilig worden opgeslagen en alleen voor legitieme doeleinden worden gebruikt. Dit omvat zowel het naleven van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) als andere relevante regelgeving. Veilige encryptie en toegangscontrole zijn essentieel om de integriteit van de gegevens te garanderen en misbruik te voorkomen. Bedrijven moeten dan ook investeren in veilige IT-infrastructuren om de bescherming van de verzamelde gegevens te waarborgen, maar kunnen ook vertrouwen op oplossingen zoals TIMOCOM, die tegemoetkomen aan het gegevensbeschermingsbeleid van u en uw zakenpartners.
 

Vrachtwagen-tracking als basis voor het live volgen van zendingen  

Wat is de rol van het live tracking van zendingen in de logistiek?

Het live tracken van zendingen is een geavanceerde technologie die in logistiek en transport wordt gebruikt om de status en locatie van zendingen in realtime te monitoren en te volgen. Deze methode biedt een hoge mate van transparantie tijdens het gehele transportproces en stelt alle betrokken partijen in staat om op elk moment nauwkeurige informatie te ontvangen over de actuele status van de levering.

Het verschil tussen vrachtwagen-tracking en live tracking van zendingen

Vrachtwagen-tracking en het live volgen van zendingen zijn nauw met elkaar verwant, maar de prioriteiten en functies verschillen. Het live volgen van zendingen is gebaseerd op vrachtwagen-tracking, maar gaat nog een stap verder, doordat behalve de locatie ook de status van de zending in realtime wordt gemonitord. Alles bij elkaar kunnen er acht statussen worden gedeeld. Met behulp van zogenoemde geofences worden op basis van de voertuiglocatie volledig automatisch meldingen als "Aangekomen bij laadpunt", "Vertrokken naar lospunt", "Aangekomen bij lospunt" en "Lossen voltooid" geactiveerd. Deze realtime informatie en geautomatiseerde statusmeldingen zorgen voor een enorme verbetering van zowel het tijdslotbeheer als de communicatie tussen expediteurs, chauffeurs en opdrachtgevers, wat resulteert in een optimale planning en grotere klanttevredenheid. Vrachtwagen-tracking vormt de basis voor het monitoren van locaties, maar het live volgen van zendingen maakt een dieper, proactief inzicht in het volledige transportproces mogelijk.

Status LSV Screen

Samenvattend biedt het live volgen van zendingen de volgende belangrijke extra functies ten opzichte van het basisconcept 'tracking': 

  • Realtime updates: het live volgen van zendingen voorziet in continue updates over de status van de zending. Gegevens over de laad- en losstatus, de verkeersomstandigheden en geschatte aankomsttijden (ETA) worden in realtime weergegeven.
  • Automatische statusmeldingen: in plaats van handmatig te moeten informeren naar de voortgang van de levering, ontvangen alle betrokken partijen automatische meldingen. Deze meldingen hebben betrekking op de belangrijke mijlpalen, zoals vertrek, aankomst en vertragingen.
  • Geïntegreerde communicatie: het live volgen van zendingen maakt de communicatie tussen expediteurs, chauffeurs en opdrachtgevers een stuk eenvoudiger. Statuswijzigingen en ETA-aanpassingen worden onmiddellijk doorgegeven, waardoor misverstanden en onnodige telefoontjes worden voorkomen.
  • Tijdslotbeheer: dankzij de nauwkeurige ETA-berekeningen kunnen de ontvangers hun processen beter plannen. Dit helpt hen om de wachttijden te minimaliseren en de efficiëntie op de losplaats te maximaliseren.

Technische vereisten voor het live volgen van verzendingen

Om het live volgen van zendingen en de implementatie van telematicasystemen mogelijk te maken, moet aan bepaalde technische eisen worden voldaan:

  • GPS-ontvangers: deze apparaten registreren de exacte locatiegegevens van de voertuigen.
  • Telematica-hardware: uitgebreide telematicasystemen omvatten sensoren en communicatiemodules voor het verzamelen en verzenden van gegevens.
  • Software-integratie (geen must voor het live volgen van zendingen, omdat dit ook zonder TMS kan worden gebruikt): de verzamelde gegevens moeten worden geïntegreerd in bestaande systemen voor transportbeheer (TMS) of enterprise resource planning (ERP) om naadloze verwerking en analyse mogelijk te maken. Onze speciaal ontwikkelde interfaces bieden u de mogelijkheid tot integratie in uw bestaande systeem, waardoor de IT-kosten lager worden en dubbele invoer wordt voorkomen.

Voordelen en toepassingen van gecombineerde vrachtwagen-tracking en live volgen van zendingen

  1. Realtime transparantie: het live volgen van zendingen zorgt ervoor dat uw transporten volledig transparant worden. U kunt op elk moment de actuele locatie van uw voertuigen bekijken en daardoor uw routes en tijdschema's efficiënter organiseren. Dit heeft ook gevolgen voor de processen verderop in de keten, zoals het platformbeheer en de bijbehorende wachttijden. 
  2. Kostenefficiëntie door routeoptimalisatie: dankzij vrachtwagen-tracking en het live volgen van zendingen kunnen bedrijven de meest efficiënte routes voor hun voertuigen plannen op basis van realtime verkeersinformatie en historische gegevens. Dit resulteert in kortere rijtijden, minder brandstofverbruik en lagere bedrijfskosten.
  3. Tijdsbesparing: dankzij realtime monitoring kunnen expediteurs onmiddellijk reageren op problemen zoals files, afsluitingen of ongevallen en alternatieve routes voorstellen. Hierdoor zijn er minder vertragingen, terwijl het aantal tijdige leveringen toeneemt. Ook handmatige werk, zoals het informeren van klanten of zakenpartners via telefoon of e-mail, behoren tot het verleden. 
  4. Automatische statusupdates:  de statusupdates van uw zendingen worden automatisch verstuurd, zodat u en al uw partners die deze informatie nodig hebben, op elk moment op de hoogte zijn. Deze functie beperkt de administratieve rompslomp tot een minimum, zodat u zich kunt concentreren op andere belangrijke taken. 
  5. Informatie-uitwisseling met zakenpartners: dankzij de interfaces Live-tracking en Live volgen van zendingen kunt u relevante transportinformatie heel eenvoudig delen met uw zakenpartners. Dit stimuleert de samenwerking en zorgt voor meer tevredenheid bij alle betrokken partijen. Bovendien kunt u op elk moment zelf bepalen welke gegevens u wilt delen met welke partijen, zodat gevoelige informatie beschermd blijft, terwijl toch alle betrokkenen bij de toeleveringsketen over de benodigde gegevens beschikken. 
  6. Monitoring en rijgedrag: GPS-zenders maken het ook mogelijk om het rijgedrag te monitoren, zodat bedrijven ervoor kunnen zorgen dat hun chauffeurs veilig en efficiënt onderweg zijn. Dit leidt tot minder ongevallen en een betere bescherming van de chauffeurs en ladingen.
  7. Verhoogde veiligheid: het live volgen van zendingen geeft u meer veiligheid, omdat u op elk gewenst moment de exacte locatie van een voertuig kunt bepalen. In geval van een ongeluk en zelfs bij diefstal kan het voertuig snel worden gelokaliseerd.

Waarom het live volgen van zendingen een must is

Het live volgen van zendingen is meer dan alleen een leuk extraatje: het is een essentiële component van moderne logistieke oplossingen. Met behulp van realtime informatie en automatische updates kunnen bedrijven hun efficiëntie verhogen, de kosten verlagen en de klanttevredenheid verbeteren. Of u nu als expediteur, producent of handelsonderneming werkzaam bent, het live volgen van zendingen is een cruciale factor voor het optimaliseren van uw logistieke processen en het behalen van successen.

Met onze services en compatibele interfaces voor uw TMS- of ERP-systeem creëert u niet alleen transparantie en vertrouwen, maar ook de basis voor toekomstgericht logistiek management.

 

Bent u van plan de IAA 2024 te bezoeken? Bezoek ons in Hal 13 op stand C30 voor een gesprek over logistieke vraagstukken en digitale oplossingen in het goederenvervoer over de weg. Maak nu een afspraak en verzeker u van een gratis IAA-toegangskaart!

*Let op. U wordt naar onze Duitse website gestuurd.

Ontvang relevante artikelen, waardevolle trends en exclusieve verslagen van logistiek experts!

 

Nieuwsbrief aanmelden

Pop-up image - Logistic
Logistieke trends en ontwikkelingen ontvangen?

Krijg de laatste logistieke trends en ontwikkelingen direct in uw mailbox. Profiteer daarnaast als eerste van de nieuwste productupdates.

top