Transportmarkt 28.01.2022
5

Certificaat IFS Food voor uw veilige voedselproductie

IFS certificaten: de voordelen van een veilige voedselproductie

IFS certificaten: de voordelen van een veilige voedselproductie

IFS certificering – de belangrijkste voordelen voor productie en handel

Vooral fabrikanten van eigen merken staan voor de uitdaging om op de lange termijn aan de wensen van de consument te voldoen. Duurzaam consumeren is de belangrijkste wens, of het nu om levensmiddelen, elektronische apparatuur, kleding of vervoermiddelen gaat. 62 procent van de Duitse ondervraagden geeft in het duurzaamheidsonderzoek 2020, uitgevoerd door Facit, aan dat ze het belangrijk vinden dat bij de voedselproductie geen schadelijke chemicaliën worden gebruikt. En 56 procent van de deelnemers vindt het daarnaast belangrijk dat overbodig verpakkingsafval wordt voorkomen. Met de IFS (International Featured Standards) worden producenten, dealers en dienstverleners ondersteund bij hun kwaliteitscontrole om aan de steeds strengere eisen van de consument te voldoen. Deze normen zijn door de GFSI (Global Food Safety Initiative) erkend.

Als bedrijf uit de productie en handel vindt u hieronder de belangrijkste informatie over IFS Food.

IFS Food – concurrentievoordelen door duurzame voedselveiligheid

Wie zich laat certificeren overeenkomstig de productgerelateerde norm IFS Food, laat aan zijn klanten zien dat hij in alle stappen van het productieproces duidelijk is gericht op voedselveiligheid. Dat betekent dat er van de grondstof en de verwerking tot de eerste verpakking van het eindproduct maximale transparantie is. Zo wordt tijdens het hele productieproces aan de hoogste eisen voor veiligheid en kwaliteit voldaan. Een levensmiddel dat onder de voorwaarden van de IFS Food wordt geproduceerd, voldoet ook aan de wettelijke eisen die uit de wetgeving inzake levensmiddelen voortvloeien.

Zowel voor de productie als voor de markering biedt een IFS certificering de mogelijkheid om zich positief van de concurrentie te onderscheiden door:

  • de productieprocessen te optimaliseren, strikt na te leven en te bewaken;
  • de productkwaliteit te verhogen;
  • het aantal terugroepacties en de aansprakelijkheidsrisico's te verlagen;
  • grondstoffen efficiënt te gebruiken;
  • overbodig afval bij de productie te voorkomen;
  • kosten en tijd te besparen;
  • veiligheid van alle belanghebbenden (toeleveranciers, klanten, consumenten) te garanderen;
  • voor meer vertrouwen in hun producten te zorgen en de klant aan zich te binden.

Goede planning nodig: zo krijgt u de IFS certificering

Bedrijven die een IFS Food-certificering willen krijgen, moeten eerst goed uitzoeken wat de criteria zijn en welke audits moeten worden uitgevoerd.

De planning bestaat onder andere uit:

  • de medewerkers bij het proces betrekken en duidelijk in het bedrijf aangeven wat de voordelen zijn van de geplande certificering;
  • een kwaliteitsmanagementsysteem gebruiken;
  • risicobronnen in het kader van de HACCP opsporen en vastleggen;
  • geschikte productie- en hygiënepraktijken overeenkomstig GMP opstellen;
  • grondige kennis over het IFS certificaat en de wettelijke grondslagen verwerven.

De audits: belangrijke informatie over voorbereiding, proces en verbeteringen

Na de planning volgen voor het bedrijf verschillende audits. In het ideale geval kan met maar één audit de certificering worden behaald, maar een optionele pre-audit biedt de kans om door de auditor op de nodige verbeteringen te worden gewezen. Deze verbeteringen kunnen dan voor de werkelijke certificeringsaudit worden uitgevoerd. De IFS-software auditXpress is een goed hulpmiddel voor de pre-audit.

 

Volgens de informatie op de website van de certificatie-instelling TÜV Rheinland worden de audits en controles in slechts zes stappen uitgevoerd, en wel deze:

 

  1. pre-audit (optioneel)
  2. documentatiecontrole
  3. certificeringsaudit
  4. afgifte van certificaat en opname in de online certificatendatabase Certipedia
  5. jaarlijkse toezichtsaudit
  6. hercertificering na drie jaar en voortzetten van doorlopend verbeteringsproces

 

Het kandidaat-bedrijf kiest zelf de certificatie-instelling en wordt gedurende het hele proces door een vast auditor begeleid. Omdat de certificering voor bepaalde producten wordt afgegeven, kunnen de audits alleen worden uitgevoerd als de producten op dat moment worden geproduceerd. Bovendien moeten de verantwoordelijke personen voor de audit aanwezig zijn.

 

Meer informatie over de afzonderlijke stappen van het certificeringsproces en een lijst van de certificatie-instellingen is hier te vinden.

Herziene IFS Food V7 vanaf 1 juli 2021 geldig

Op basis van de huidige norm IFS Food 6.1 gelden vanaf 1 juli 2021 de vereisten overeenkomstig IFS Food 7. Vanaf dat moment zijn ze voor IFS gecertificeerde toeleveranciers in alle delen van de voedselproductie verplicht. Wat in de IFS Food 7 is veranderd ten opzichte van de IFS Food 6.1, betreft onder andere de beoordeling die ter plaatse in het bedrijf wordt uitgevoerd. Deze wordt vanaf juli belangrijker. En als een van de belangrijkste criteria is de cultuur van de voedselveiligheid als nieuwe eis gesteld.

Normen en ontwikkelingsprogramma's voor een transparante toeleveringsketen

Toen in 2003 het startschot werd gegeven, stond de voedselveiligheid nog centraal. IFS stond dus voor International Food Standard en werd opgericht door een samenwerking van het Handelsverband Deutschland (HDE) en de Franse Fédération des Entreprises du Commerce et de la Distribution (FCD). Het aantal normen is gegroeid en er zijn nu ook normen voor huishoudelijke producten en producten voor lichaamsverzorging.

 

De IFS normen en programma's:

  • IFS Food 7
  • IFS HPC
  • IFS Food 6.1
  • IFS Wholesale/ Cash & Carry
  • IFS Logistics 2.2
  • IFS Broker 3
  • IFS ACsecure 1.1
  • IFS Global Markets Food
  • IFS Global Markets Logistics
  • IFS Global Markets HPC

Meer informatie over de normen en programma's vindt u in de lijst van IFS International Featured Standards.

IFS Logistics: het certificaat voor logistieke bedrijven

Logistieke bedrijven kunnen voor een IFS Logistics-certificering gaan. Hier staan de speciale eisen voor logistieke medewerker centraal, bijvoorbeeld de opslag en het transport van (on)verpakte levensmiddelen.

Certificaten: uithangbord voor uw bedrijf

Met keurmerken en certificaten kunt u aan klanten aantonen dat u een betrouwbare partner bent. Want net als uw klanten stelt u ook hoge eisen aan kwaliteits- en veiligheidsnormen. Certificeringen verhogen uw kans om nieuwe markten aan te boren en uw bedrijf internationaal te laten groeien.

 

Sluit u zich ook als IFS gecertificeerd bedrijf uit de productie of handel aan bij het Europese netwerk van meer dan 45.000 gecontroleerde klanten. Als bestaande klant kunt u uw certificaten in uw bedrijfsprofiel uploaden en zo meer opvallen bij bedrijven: 

Test de TIMOCOM Marktplaats gratis en kom in contact met gecertificeerde partners.

 

Meld u aan voor de TIMOCOM Marktplaats

 

Dit vindt u misschien ook wel interessant:

Waarom ISO 22000 de weg vrijmaakt voor nieuwe markten

Hoe belangrijk is kwaliteitsmanagement voor bedrijven?

 

Ontvang relevante artikelen, waardevolle trends en exclusieve verslagen van logistiek experts!

 

Nieuwsbrief aanmelden

Pop-up image - Logistic
Logistieke trends en ontwikkelingen ontvangen?

Krijg de laatste logistieke trends en ontwikkelingen direct in uw mailbox. Profiteer daarnaast als eerste van de nieuwste productupdates.

top